W okresie wymuszonych treningów domowych do głowy przychodzą nam różne pomysły, jak wykorzystać otaczające nas umeblowanie, aby wykonać skuteczny trening. Osobiście szukałem opcji na to, aby móc w domowych warunkach wykonać żurawia i nadal rozwijać mięśnie dwugłowe ud. Jak wykonać ćwiczenie? ruch rozpoczynamy od pozycji w klęku, gdzie uda z [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
Wydaje Ci się czasami, że Twoje życie to tylko praca i rodzina? Brak Ci czasu na własne pasje i hobby? Coraz więcej osób oddaje się swojej pracy i obowiązkom rodzinnym, zapominając o czasie dla siebie, co w konsekwencji może prowadzić do wypalenia zawodowego i problemów w życiu codziennym. Życie to nie tylko praca i rodzina, ale również czas dla [...]
[...] Nie łączyć witaminy C z odżywkami około-treningowymi Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wspomaga komórki organizmu w walce z wieloma „niechcianymi” związkami. O ile działanie to jest pożądane w kontekście pewnych infekcji, czy chorób, tak w kontekście rozwoju wydolności fizycznej może być czynnikiem „sabotującym”. Zaobserwowano [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Z treningiem aerobowym wiąże się (co najmniej) jeden często powtarzany mit: aeroby musisz wykonywać na czczo! Geneza tego MITU(!) tkwi w nie do końca zrozumiałym, przez szeroką publiczność, zależności między tym, co jest w danym momencie preferencyjnie spalane przez nasz organizm a tym, jaki to ma dalszy wpływ na całość gospodarki energetycznej. [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Układ nerwowy składa się z wielu mniejszych układów, które współpracując, pozwalają na życie w zdrowiu i dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Przykładem takiego układu jest system związany z witaminą D. Składają się na niego prekursory witaminy D, sama witamina D, a także metabolity, przenośniki, enzymy oraz niemal najważniejsze - [...]
[...] przed aktywnością, jeśli trwać ona będzie dłużej, niż 1,5 - 2 godziny. Dobrze sprawdzi się również w drodze do pracy. Dawka kofeiny zawarta w nowej kawie z mlekiem o smaku karmelowym to 100 mg, czyli w przybliżeniu tyle, ile naliczyć można w podwójnym espresso. Dla osoby ważącej około 50 kg może to być dawka wystarczająca na cały dzień.
O ile w historycznym ujęciu suplementy diety miały tylko wzbogacać codzienne jadłospisy w podstawowe, niezbędne substancje odżywcze, których nie da się wytworzyć na drodze przemian biochemicznych i fizjologicznych w organizmie, tak z biegiem czasu grupa tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach [...]
[...] jeszcze nic nie musi oznaczać, stanie się bardziej znaczący w perspektywie kolejnych 5-10 lat. Referencje: Oliver A. Leach; Gijs I. van Boxel; Choroby wewnętrzne Oren Rom i in. Smoking cessation-related weight gain—beneficial effects on muscle mass, strength and bone health https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.12761
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
[...] wysiłek wybierzesz w treningu mającym na celu utylizację tkanki tłuszczowej. Nie musi być to praca jednostajna, o niskiej intensywności. W ostatecznym rozrachunku liczy się, ile wydatkujesz energii, a ćwiczenia w rodzaju burpees są w stanie wyczerpać ostatnie zasoby energii w ustroju. Przysiad, wyrzut nóg, pompka - zaangażowane mięśnie Mięśnie [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
[...] spożycia, ale również uczestniczy w kształtowaniu lekkiej konsystencji oraz korzystnego smaku, zapachu oraz koloru. Produkty z orzeszków ziemnych w diecie Orzeszki ziemne, o ile nie są spożywane pod postacią soloną, mogą stanowić cenny element diety. Popularność kremów z arachidów, czy wysokobiałkowych, pozbawionych znacznej części tłuszczu [...]
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z [...]